Μεταφύτευση - Αναφύτευση

Μεταφύτευση - Αναφύτευση
Μεταφύτευση-Αναφύτευση Αν προσπαθούσαμε να ορίσουμε το τι είναι η μεταφύτευση τότε θα λέγαμε ότι είναι η διαδικασία που:
 α) ένα φυτό από μικρότερη γλάστρα το βάζουμε σε μεγαλύτερη. 
β) ένα φυτό που βρίσκεται σε γλάστρα το φυτεύουμε στο έδαφος

. Η μεταφύτευση είναι μία σημαντική κηπουρική εργασία κατά την οποία ένα φυτό από μικρότερη γλάστρα το βάζουμε σε μεγαλύτερη ή στο έδαφος. Η καλύτερη εποχή για να γίνει μία μεταφύτευση είναι στα τέλη του Χειμώνα με αρχές της Άνοιξης. Την εποχή αυτή τα περισσότερα φυτά βρίσκονται σε “φάση ληθάργου” και μπορούν να ανταπεξέλθουν εύκολα στην πιθανή ταλαιπωρία μίας μεταφύτευσης. Εξίσου καλή εποχή είναι και αυτή πoυ διανύουμε τώρα. Από εκεί και πέρα μεταφυτεύσεις μπορούν να γίνουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αν γίνονται προσεκτικά, αρκεί να αποφεύγουμε ημέρες που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα: Τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα ανάλογα και με το είδος τους, κάθε δύο με τρία χρόνια θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη γλάστρα έτσι ώστε να αναπτύσσονται περαιτέρω και να παραμένουν εύρωστα και υγιή. Πάντα διαλέγουμε μία γλάστρα λίγο μεγαλύτερη (δύο νούμερα) από την υπάρχουσα. Στη συνέχεια ανοίγουμε τρύπες αποστράγγισης στη νέα γλάστρα εφόσον δεν έχει. Προσθέτουμε ελαφρόπετρα ή περλίτη στον πάτο και στη συνέχεια λίγο νέο καλό χώμα. Βγάζουμε το φυτό από την παλιά του γλάστρα, κρατώντας με το ένα χέρι το φυτό και με το άλλο χτυπώντας τα χείλη της γλάστρας. Υπάρχει η περίπτωση να μη βγαίνει, ιδίως αν έχει πολλές ρίζες. Τότε με ένα πριόνι ή με το κλαδευτήρι κόβουμε τη γλάστρα κάθετα σε δύο σημεία και βγάζουμε το φυτό. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα του θέση. Προσπαθούμε να είναι στο κέντρο της γλάστρας και να τοποθετηθεί ίσια και “καμαρωτά”. Συμπληρώνουμε με χώμα και πιέζουμε καλά. Τέλος ποτίζουμε.

 Για να μεταφυτεύσουμε ένα φυτό από τη γλάστρα στο χώμα: Ανοίγουμε ένα λάκκο διπλάσιου μεγέθους από τον όγκο της γλάστρας του φυτού. Ρίχνουμε λίγο νέο χώμα στον πάτο του λάκκου. Αφαιρούμε το φυτό από τη γλάστρα και το τοποθετούμε στο κέντρο του λάκκου "καμαρωτό". Στη συνέχεια συμπληρώνουμε με χώμα, πιέζουμε καλά και ποτίζουμε. Αν το φυτό είναι μεγάλο σε μέγεθος ίσως χρειαστεί να το στηρίξουμε για τον πρώτο καιρό.

Αναφύτευση:
Η διαδικασία της αναφύτευσης ουσιαστικά είναι μία μεταφύτευση ειδικών συνθηκών.
Όταν πλέον δεν είναι δυνατή, η μεταφύτευση ενός φυτού σε μεγαλύτερη γλάστρα μπορούμε να κάνουμε αναφύτευση, είτε γιατί δε χωράει η μεγαλύτερη γλάστρα στο χώρο μας είτε γιατί η γλάστρα μας είναι ήδη πολύ μεγάλη.
Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα αφαιρούμε μέρος της ρίζας και του φυλλώματος και στη συνέχεια το επανατοποθετούμε στην ίδια γλάστρα μαζί με νέο χώμα. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε για να ανανεώσουμε το χώμα της γλάστρας, δίνοντας χώρο στις ρίζες και
καινούρια τροφή από το νέο χώμα στο φυτό μας. Πρέπει να την πραγματοποιούμε κάθε 2 -3 χρόνια, ιδίως αν παρατηρήσουμε ρίζες να βγαίνουν στην επιφάνεια του χώματος ή από τις τρύπες του πάτου της γλάστρας. Επίσης θα πρέπει να υποψιαστούμε ότι πιθανότατα χρειάζεται αναφύτευση αν κατά τη διάρκεια του ποτίσματος όλο το νερό σχεδόν φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας ή αν το φυτό μας χάσει απότομα φύλλα, είναι καχεκτικό, η κιτρινίζει και έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κόμη σε σχέση με τη γλάστρα του.
 Είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά είναι σε λήθαργο από το κρύο οπότε στα τέλη του χειμώνα είναι ιδανική περίοδος.Ποτέ με ζέστες.Ποτέ αν το φυτό είναι ανθισμένο. 
Η διαδικασία της αναφύτευσης έχει ως εξής: Αφαιρούμε το φυτό από την γλάστρα και βγάζουμε λίγο χώμα.Αν είναι κολλημένες οι ρίζες με τη γλάστρα βοηθάμε να ξεκολλήσουν με το πριόνι.Αφαιρούμε με το πριόνι ρίζα (περίπου το 1/4) από το κάτω μέρος αλλά και από τα πλαινά. Κλαδεύουμε τις ρίζες που δεν κόπηκαν καλά απο το πριόνι. Αφαιρούμε μέρος τον κλαδιών (επίσης το 1/4). Στη συνέχεια η διαδικασία είναι η ίδια με τη μεταφύτευση που περιγράψαμε παραπάνω.
Έτσι ανανεώνεται, οι ρίζες έχουν χώρο μέσα στην γλάστρα και καινούρια τροφή.
← Προηγούμενο Επόμενο →